Nusprendus aplankyti šią salą Indijos vandenyne, turbūt pirmiausiai galvojate apie jos unikalią kultūrą, kvapą gniaužiančią gamtą ir gyvūniją. Tačiau Šri Lanką verta atrasti ir per jos virtuvę. Kelionės į Šri Lanką metu, tik įžengus į tradicinį restoraną ar gatvės turgų, Jus pasitiks aromatų ir skonių visuma. Šiame straipsnyje plačiau aptarsime populiariausius Šri Lankos patiekalus, prieskonius ir gatvės maistą. Pasiruoškite užrašinę ir pasižymėkite patiekalus, kuriuos turėsite išbandyti Šri Lanka kelionėje.
Tradiciniai patiekalai Šri Lankoje
Šri Lankos virtuvė yra unikali tuo, jog jai įtakos darė indų, olandų, portugalų ir malajų gastronomija. Todėl ji sukūrė savo unikalią virtuvę, kurios nerasite niekur kitur pasaulyje.
Šri Lankoje pagrindinis patiekalas yra ryžiai su įvairiomis kario variacijomis. Balti ryžiai yra laikomi ne garnyru, o pagrindine patiekalo dalimi ir valgomi beveik kiekvieno valgio metu. Šri Lanka kelionės metu pastebėsite, jog vietiniai gyventojai ryžius valgo tiek pusryčiams, tiek vakarienei ir iš jų gamina desertus bei užkandžius.
Štai ką turėtumėte paragauti Šri Lanka kelionės metu
Pagrindiniai patiekalai:
- Ryžiai ir karis – tai pagrindinis šalies patiekalas, kurį sudaro baltieji ryžiai, patiekiami su įvairiais kario padažais. Dažniausiai karis yra gaminamas iš daržovių, žuvies, mėsos ar lęšių.
- Kottu Roti – populiarus gatvės patiekalas, gaminamas iš susmulkintos duonos (roti), daržovių, kiaušinių ir mėsos, visa tai maišoma ir kepama ant specialios keptuvės.
- Appam – tradiciniai blyneliai, gaminami iš fermentuotų ryžių miltų tešlos. Jie gali būti patiekiami su kiaušiniu viduryje arba be jo.
- Dhal - geltonųjų lęšių sriuba, pagardinta kokosų pienu ir prieskoniais.
- Sambol – aštrus garnyras, dažniausiai gaminamas iš kokosų, čili pipirų ir žuvies. Populiariausias yra „Pol Sambol“ iš kokosų.
- Mallung – žalių lapinių daržovių patiekalas, trumpai apvirtas su prieskoniais, tarkuotu kokosu ir čili pipirais.
Kelionė į Šri Lanka nebus užskaityta, jei būdami čia neišbandysite vietinių desertų. Šalis garsėja gardžiais saldėsiais, kurių dauguma yra gaminami iš ryžių, kokosų ir palmių cukraus.
Būtinai paragaukite:
- Watalappan – tradicinis pudingas iš kokosų pieno, kiaušinių ir palmių cukraus.
- Kiribath – ryžių paplotėliai su kokosų pienu.
Populiariausi vietiniai produktai, kuriuos tiesiog privalote paragauti
Kelionės į Šri Lanką metu, turėtumėte ne tik paragauti patiekalų, bet ir įsigyti vietinių produktų. Populiarūs vietiniai Šri Lankos produktai taip pat bus puikios lauktuvės artimiesiems.
Išbandykite ir artimiesiems parvežkite:
- Ceilono arbatos – ši arbata yra vienas daugiausiai eksportuojamų produktų šalyje ir vertinama dėl savo aukštos kokybės.
- Cinamono – Šri Lanka yra viena didžiausių tikrojo cinamono (Ceylon Cinnamon) eksportuotojų pasaulyje.
- Kardamono, juodųjų pipirų, gvazdikėlių – aromatingi prieskoniai yra auginami aukštumose ir plačiai naudojami vietinėje virtuvėje.
- Anakardžių riešutų
- Kario lapelių
- Pandano lapų
- Ciberžolės
- Palmių produktų kaip palmių cukrus ir palmių nektaras.
Galbūt vaisių ir daržovių negalėsite parsivežti namo, bet kol esate Šri Lankoje, paragaukite čia auginamų šviežių gėrybių, tokių kaip:
- Karališkasis kokosas – tai unikali kokosų rūšis su oranžine žieve.
- Durianas – itin stiprų kvapą ir skonį turintis vaisius.
- Rambutanas – saldus, raudonos spalvos vaisius su minkštu vidumi, primenantis ličius.
- Mangostanas – purpurinis vaisius su baltu minkštimu viduje.
- Duonmedžio vaisiai – tai populiarus vaisius taip pat naudojamas daugelyje patiekalų.
Šri Lankos prieskonių įvairovė
Šri Lankos virtuvė neįsivaizduojama be čia auginamų ir plačiai naudojamų prieskonių. Kaip daugelis vietinių sako, jei maistas nėra aštrus, jis nėra skanus. Todėl saloje yra plačiai naudojami čili pipirai, cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai, ciberžolė ir kario lapeliai. Prieskoniai vietinėje virtuvėje yra laikomi pagrindiniais ingredientais ir naudojami beveik visuose receptuose.
Gatvės maistas Šri Lankoje
Norėdami išbandyti tradicinių Šri Lankos patiekalų, juos rasite vietiniuose gatvės turguose. Gatvės maistas čia turi kitokią reikšmę. Jis yra gaminamas iš širdies, kupinas skonio ir daug pigesnis nei restorane.
Populiariausi gatvės patiekalai Šri Lankoje:
- Kottu Roti – absoliutus gatvės maisto favoritas. Metalinių mentelių skambesys ruošiant šį patiekalą tapo įprastu maisto turgų akcentu.
- Isso Vade – traškūs lęšių paplotėliai su krevetėmis, patiekiami su aštriu čili padažu.
- Appam blynai – valgomi pusryčiams arba kaip užkandis.
- Samosos – traškūs trikampio formos pyragėliai su daržovių, lęšių ar mėsos įdaru.
- Roti – plona duonelė, valgoma su įvairiais įdarais ir padažais.